Esteu aquí: Inici Notícies El 'cas Ballabriga' motiva el projecte de formació per actuar correctament davant una aturada cardíaca
06/05/2014 20:39

El 'cas Ballabriga' motiva el projecte de formació per actuar correctament davant una aturada cardíaca

36 entrenadors de diferents entitats esportives de Calella rebran formació acreditada per actuar correctament davant una aturada cardiorespiratòria. És una de les accions contemplades en el projecte finançat per l'àrea de Joventut, presentat i escollit pels joves dins el procés del pressupost participatiu per aquest 2014. Paral·lelament, s'han programat tres sessions divulgatives, adreçades a la població en general, en la que es donen nocions bàsiques per donar una resposta ràpida i adequada en situacions de risc vital. Se n'han realitzat dues, i la tercera es farà a principis de juny. El projecte Calella cardioprotegida sorgeix arran de l'impacte social i la conseqüent sensibilització que va provocar el cas del jugador del sènior C del CB Calella, Xavier Ballabriga, de 28 anys, avui dia pràcticament del tot recuperat de la parada que va tenir durant un partit al Pavelló Municipal d'Esports del Parc Dalmau, el novembre passat.

Accions del document
El 'cas Ballabriga' motiva el projecte de formació per actuar correctament davant una aturada cardíaca

Eva Diago i Griselda Manzano, ahir a la tarda

Informa: Dolors Lieury 
 
“Arrel de la parada cardíaca que va patir en Xavi vam veure que realment hi havia la necessitat que els entrenadors i personal dels centres esportius estiguin formats, perquè en aquell moment no es va saber resoldre correctament”. Així s'idea el projecte Calella cardioprotegida, que la Griselda Manzano i l'Eva Diago van presentar i defensar en les reunions del procés de pressupost participatiu de Joventut, al qual també hi va assistir el mateix Xavi Ballabriga, juntament amb una colla d'amics. El seu cas va sacsejar la població i el món de l'esport més enllà de Calella, i va posar en evidència la falta d'informació i formació per actuar davant un risc vital. Gràcies al finançament municipal, es té ara l'oportunitat de resoldre aquest dèficit assistint a les xerrades i sessions formatives que contempla el projecte. 
 
Justament elles dues són instructores del Consell Català de Ressuscitació i les encarregades de conduir-les. Dirigides a tota la població se n'han previst tres. En una hi van assistir tots els companys d'equip d'en Xavi Ballabriga, i en queda una pendent per principis de juny, amb continguts bàsics i oberta a tothom. “Ensenyarem com es detecta que una persona està insconscient i no respira, on hem de trucar i què hem de dir al servei d'urgències; i mentre arriba l'ajuda dels professionals saber què s'ha de fer”, detalla l'Eva Diago. La sessió tindrà una durada de dues hores, amb una primera part dedicada a conceptes bàsics i l'altra més pràctica. “Tenim uns ninots que s'utilitzen per fer el massatge cardíac extern, i després plantegem tot tipus de casos perquè els assistents expliquin com pensen que s'ha d'actuar”, afegeix la Griselda Manzano. Els assistents també podran conèixer com funcionen els aparells DEA (desfibril·lador extern automàtic), que permet recuperar la funció cardíaca. “Intentem que es perdi la por a utilitzar-los, perquè si la persona que tenim al terra no necessita la descàrrega perquè el seu ritme cardíac no ho aconsella, per molt que premem el botó, no la farà”, aclareix Diago.
 
Paral·lelament, entre el 25 i el 28 de maig, es realitzarà la formació reglada a un total de 36 monitors i entrenadors d'entitats esportives de la ciutat, d'una major durada i aprofundiment en els coneixements que es donaran. “Totes les entitats estan avisades perquè la divulgació dels cursos ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Calella davant el gran nombre de clubs que hi ha a la ciutat”, expliquen les instructores. 
 
Totes les instal·lacions esportives municipals disposen ara d'aparells desfibril·ladors, havent-se'n adquirit darrerament dos per al Camp de Futbol de Mar i el Centre de Tecnificació del Club Tennis Taula Calella. El curs reglat ha de permetre que totes les entitats esportives tinguin dins la seva estructura a persones capacitades per utilitzar-los correctament i assistir als jugadors que pateixin una crisi vital. El projecte Calella cardioprotegida està finançat amb 3.500 euros del pressupost de Joventut, encara que els promotors entenen que s'hauria de vincular a l'àrea de Salut.

 

Accions del document
Escolta'nslinia
Youtube RC
CT
linia
boto fb2boto tw2